GRACHTENRACE AMSTERDAM
9 OKTOBER 2021

Na wat onzekerheid, ja Grachtenrace Amsterdam 2021 gaat door. En de vooruitzichten voor het weer zijn dit jaar goed. Droog, weinig wind en een graad of 17. Vrijdag middag
3 Rotterdamse ploegen op de trailer gezet, Carma, Ben Vossenaar en de Cor de Bruin-1. Zaterdag ochtend trailer aankoppelen en onderweg. Kranen liep gesmeerd en lagen zo in het water met de sloep. Vandaag Raymond als stuurman en op SB (Stuurboord) van slag naar boeg: Nelleke, Hamid, Bas en Gabriel. BB (Bakboord) van slag naar boeg: Frans, Erique, Jos en Mario. De 1e start is om 11 uur en daarna om de 2 minuten een sloep van start. Dit jaar een route zonder de Kostverlorenvaart. Met startnummer 23 starten we 2 minuten achter de Loodsen Rijnmond.
Na een km of 2,5 via het Amstelkanaal naar de Amstel en hier kunnen we al de 1e sloepen voorbij lopen. Daarna de Singelgracht op en dan is er niet veel ruimte om een sloep te passeren. Via de Nieuwe Vaart en Entrepothaven en klein stukkie Adam Rijnkanaal de IJhaven in en hier is weer vol op ruimte wat sloepen te passeren. Hier halen we de: Schone Waardin, Averij en Zeeolifant in en lopen we gestaag op de Loodsen in. Via het Oosterdok en rondje Artis naar de Herengracht. Voordat we BB uit de Leliegracht ingingen met een scherpe bocht, lieten de Loodsen ons voor gaan. Einde Leliegracht scherp BB uit de Keizersgracht op. Op de Herengracht en de Keizersgracht werd er wel veel van de stuurman gevraagd, door de vele bruggetjes met meestal 1 boord roeien en de vele toeristen die maar wat deden in de gehuurde sloepen met motor. Einde Keizersgracht SB uit en nog een smalle passage door de openstaande Amstelsluis. Dan SB uit de Singelgracht in en terug naar het Olympisch stadion. De Loodsen probeerde nog om ons voorbij te komen, maar dat wisten we te pareren en liepen we ze weer verder uit. Was een pittige race met toch wel wat oponthoud. Maar voor iedereen een goed gevoel en met een tijd van 02:49:51 niet ontevreden.