RESPEC OP DE LEK
7 JULI 2018

Vrijdag ochtend vertrokken uit de 1e Eemhaven met de Cor de Bruin-2 aan dek en de Carma op sleeptouw naar Culemborg. Met Willem als schipper en assistentie van: Mario, Nelleke, Pim, Yvonne en Cees. Is mooi weer vandaag, geen wind, lekker zonnetje. Eerst een bakkie en daarna de boot soppen, dat is geen straf met dit weer. Daarna lekker gebakken eitje en zijn we al bij de sluis van Hagestein. Bij watersportvereniging de Helling in Culemborg hebben ze een mooi plekkie aan de buitenkant vrij gehouden. Eerst ff sloep van boord en samen met de Carma aan het steiger leggen. Zonnetent op het achterdek voor wat schaduw, zo eerst tijd voor een kouwe versnapering. Cees had andere verplichtingen en ging nog ff stukkie terug fietsen naar Maasdam. 's Avonds nog een rondje gemaakt en een praatje gedaan met de organisatie. Ja wordt een happening morgen, 70 sloepen doen er mee. Ja is in 6 jaar tijd uitgegroeid tot een mooi sloeproei evenement. Het eerste jaar begonnen met 10 sloepen en nu mee tellend voor de Hoofdklasse en
70 sloepen aan de start.

Zaterdag komen de andere roeiers op tijd aan boord. De Lange afstand (11,5 km) stuurt Willem en Raymond stuur ’s middags de korte afstand (5 km). Vandaag met de volgende roeiers: Frans, Nelleke, Ed, Hamid, Mario, Jeroen, Pim en Ray. We starten samen met de Visbyvaarder, de 1e heat hullie aan de binnenkant en wij aan de buitenkant, de 2e heat is het andersom. We zijn goed weg en pakken gelijk een voorsprong. Er is niet veel stroom, want door de droogte zijn de stuwen in de Lek dicht. Op weg naar het keerpunt, bij het veer van Beusichem halen we een paar sloepen in en worden we door 2 snelle sloepen ingehaald. Het keerpunt gaat perfect, geen last van andere sloepen en met 1 boord lopen en als het kan weer invallen, zit de snelheid er zo weer in. Nog een mooie krachtmeting met de Evert Deddes voor de finish, die we net moesten laten gaan. Zijn genoeg roeiers die ff snel een frisse duik nemen. Is nu wel lekker de zonnetent op het achterdek, ff lekker in de schaduw.

Om 2 uur start de korte race. Iedereen weer afgekoeld, wat gegeten en gedronken, dus vlammen.
Met zoveel sloepen is het snel starten, anders zijn de eerste terug voor de laatste weg is. We gaan als een speer weg. Het is ff goed uitkijken met zo’n korte afstand want de eerste die terug komen zitten ook dicht onder de kant. Maar alles gaat goed. Weer een mooi en snel keerpunt. De Evert Deddes nadert ons snel, maar dan laten we ons niet kennen en ff alles uit de kast. Zo die komen er niet voorbij. Dan is het bijkomen in de schaduw en douche bij de jachthaven. De eerste roeiers gaan weer richting huis. Duurt ff voor de uitslag en de prijsuitreiking, want eerst moeten alle sloepen, die gekraand moeten worden eruit. Niet in de top 3 maar wel in de middenmoot geĆ«indigd. Ja telde vandaag mee voor de hoofdklasse, waren dus de nodige toppers aanwezig. ‘s Avonds een happie eten en dansje op het plein, mooie afsluiting van een geslaagde dag.

Zondag ochtend de Cor de Bruin-2 aan dek de Carma op sleeptouw en weer naar Rotterdam.

Foto's Respec op de Lek