HARLINGEN - TERSCHELLING
11 MEI 2018

Woensdag ochtend om 7 uur vertrokken uit de 1e Eemhaven naar Harlingen met de Rpa24. De CdB-1, Carma en Ben Vossenaar op sleeptouw. De bemanning deze reis, heen en terug: Willem, Mario, Adrie, Nelleke en Jan.
De heenreis is zonder problemen, rustig weer en een zonnetje. Geen oponthoud bij de sluizen. Nog ff gezwaaid naar de Prinses Christina van het STC bij Enkhuizen. Alleen jammer dat het tij niet helemaal meezat, dus woensdag avond overnacht bij Kornwerderzand en donderdag ochtend vroeg verder naar Harlingen over de Boontjes. De Rpa24 afgemeerd achterin de Nieuwe Willemshaven, bij een viskotter langszij. De sloepen weg gebracht naar de verzamel plaats. Zo alles net op tijd klaar voor de eerste druppels beginnen te vallen. 's Middags tussen 1 en 4 aanmelden en alle benodigdheden ophalen voor de wedstrijd. Is weer beter weer nog wel fris windje maar droog. Morgen proef met gps tracker, 80 sloepen krijgen een tracker mee en zijn te volgen. De CdB-1, Carma en Ben Vossenaar, doen alle 3 mee aan de proef.
's Avonds happie gegeten met de bemanning met Ed en Andre erbij. Bijtijds naar bed, goed uitrusten voor de wedstrijd morgen.

Vrijdag ochtend een stakke blauwe zee en lucht, dat wordt voor alle sloepen wel een snelle oversteek. De eerste 10 sloepen gaan om 08.30 van start. De Carma om 08.50, de Ben Vossenaar 09.15 en de CdB-1 om 09.25
Vandaag met stuurman Raymond en de roeiers: Nelleke, Frans, Ton, Erique, Ed, Mario, Gabriel en Pim.
De starttijd gaat pas in bij het passeren van de Havenlichten. Dus wel snel starten maar niet als een gek proberen als eerste de haven uit te komen. Ja loopt een lekkere stroom mee op de Pollendam en Blauwe Slenk. Is wel raar haast geen golven en buiswater. Half weg de Pollendam gaan we wat sloepen inhalen van onze startgroep. Einde Pollendam en begin Blauwe Slenk komen de eerste snelle sloepen ons voorbij. Dan komt de Vlietstroom, ja daar zit het veld altijd helemaal uit elkaar. Een gedeelte gaat hoger varen, meer naar Vlieland toe en een gedeelte lager en sommige in het midden. Maar het blijft een gok, tussen kortere afstand roeien en langer en meer stroom mee.
Bij de ingang van het Schuitengat, moet je tussen de SG-2 en 3 door en daarna kan kiezen of je de boeien in het schuitengat aanhoudt of dichter onder het eiland (Terschelling) gaat varen. Is ff een gekrioel van sloepen, bij die 2 boeien want je moet er tussen door, anders krijg je straftijd. Maar bij het begin van het Schuitengat schuift het hele veld van 136 sloepen aardig in elkaar, dus dat wordt dringen dan en leer je weer wat nieuwe Friese woorden. Maar we kunnen vlekkeloos het Schuitengat in draaien en voor ons zit een sloep uit Terschelling en het Pulletje. Die kunnen we mooi volgen die Terschellinger roeit hier vaker en het Pulletje ligt dieper dan onze sloep. Dus als hij der kan roeien wij ook dan. Er zijn toch wel veel sloepen die aan de groene kant blijven in de geul. Maar wij blijven aan de rode kant, dicht onder het eiland. Ja het Schuitengat is flink buffelen, want daar hebbie volle stroom tegen. Komen al in de buurt van de havenhoofden en je hoort de mensen al roepen en de roeiers aanmoedigen. Nog een klein stukkie de haven in, daar is het finish bord en de toeter dat we er zijn.
Zo ff uitdrijven en wat sloepen ontwijken. Dan is de Rpa24 ook binnen en kunnen we de sloepen er naast afmeren. Onder het genot van een lekker koud drankie en wat te snacken wordt er nog een tijd nagepraat over de race. Dan gaan de eerste roeiers richting veerboot om weer terug te gaan naar Harlingen en dan verder naar huis.
Nog wat eten aan de wal en een drankie, maar dan gaat de inspanning en leeftijd ;-) zijn tol eisen en worden de slaapplaatsen opgezocht. Zaterdag ochtend om 7 uur, die Bolnes aan de gang, sloepen er achter en Ed af zetten in Harlingen en dan gelijk door over de Boontjes naar Kornwerderzand. Ja mooi dit tij nog gehaald. Op het IJsselmeer het zout van de Rpa24 gespoeld. De terug reis ging als een speer. Alle sluizen stonden al te wachten en we konden zo invaren. Als het zo mee zit, kunnen we beter door varen naar de 1e Eemhaven ipv te overnachten bij Vreeswijk. Rond 8 uur 's avonds de berichten in de gaten houden over de uitslag. Eerst zijn dan de jubilarissen aan de beurt. Adrie kreeg een medaille voor de 30e keer HT, sturen of roeien, die wordt meegenomen voor um. Maar dan is het zover de uitslag, roeitijd 3 uur en 49 sec. Net niet onder de 3 uur. 64,66 W en een 59e plaats. De meeste hadden wel een hogere klassering ingeschat, maar ja is een voorlopige uitslag en die wordt meestal nog wel minimaal 1 keer aangepast. Rond 23.00 in de Eemhaven en net naar middernacht is iedereen op weg naar huis.

Foto's Harlingen - Terschelling