VECHTEN op de VECHT
31 MAART 2012

Na een rustige auto rit en het kranen van de sloep, wat gesmeerd liep waren wij er klaar voor. Geleidelijk kwamen de roeiers naar de feesttent voor koffie of thee. Raymond, vandaag de stuurman, deed de inschrijving en het palaver. De jarige Dick deelde zijn zelf gebakken appeltaart uit aan de roeiers en de rest werd verdeeld onder diegene die verlekkerend naar de andere helft keken! Tijd om naar de sloep te gaan en op te roeien naar de kom, in het centrum van Weesp. Tijdens dit stukje wordt al duidelijk dat de ruimte in de sluis, waar we eerst doorheen moeten niet al te groot is. Benieuwd hoe dat straks bij de start zal gaan! Het is gezellig druk en goed te overzien voor de vele supporters bij de start. Eindelijk is het zover, de eerste sloepen gaan van start. Iedere minuut wordt er een sloep weggeschoten. Vlak daarna bij het binnen varen van de smalle sluis gaat de tijdwaarneming lopen en wordt de stuurman gelijk op de proef gesteld. Menig sloep komt tegen de sluismuur of diverse riemen raken de muur, het valt niet mee om een rechte koers te houden. Na ruim een half uur wachten in de toch niet al te hoge temperaturen met daarbij een kleine psychologische oorlogsvoering met de vrinden van de Hoboken, mag de CdB 2 dan eindelijk van start. De vliegende start levert niet al te veel problemen op in het nauwe gedeelte bij de sluis, maar op volle snelheid er doorheen roeien blijkt in ieder geval niet mogelijk. De hoek om en dan is het met de wind mee de Vecht op. Al vroeg in de wedstrijd zit de snelheid er goed in. Hoewel de na ons gestartte Hoboken inloopt proberen we vooral onze eigen race te roeien. Niet gek laten maken door die gasten en proberen aan te haken voor het vervolg. Dat gaat over het algemeen wel goed, al lopen ze iets uit. Maar dat mag ook, dus blijven concentreren op onze eigen technische race! En dat gaat goed hoor!
Op de momenten dat de coach even stil is, is mooi te horen dat de in- en uitpik nagenoeg gelijk is. Wat een heerlijk geluid geeft het sloeproeien dan toch ook! Gekraak van wat voetensteunen en de gelijke val van de riemen in het water.

Vanaf de wal werden we door Willem en Mario aangemoedigd. Die hadden eerst bij de start al aardig wat foto's gemaakt en dat probeerden ze onderweg ook zo veel mogelijk. Door toeval waren ze allebei aan een andere kant van de Vecht terecht gekomen. Maar valt niet mee, fietsen, ff snel foto's maken en weer verder fietsen dan kan je wel eens de verkeerde kant op fietsen en kom je in de polder uit. Ook stond er een straf windje, dus dat was lekker doortrappen. Halverwege de tocht moet het kleine eiland in de Vecht worden gerond en dan blijkt al snel welk voordeel we hadden op de heenweg. De wind is namelijk behoorlijk pittig en het tweede gedeelte van de race moeten we er pal tegen in. Toch verslapt het team niet en wordt het tandvlees ontbloot. Tevens komt zo nu en dan een stukje van eerder genoemde appeltaart even weer om de hoek kijken, maar dat mag de pret niet bederven! De CdB 2 is intussen door de Hoboken ingehaald. Door de verschillen in waardes, konden we wat tijd verliezen op hun. Maar op 11 km was dat niet al te veel. De Evert Deddes zette nog een paar keer aan, maar dat werd mooi door Raymond opgevangen. De roeiers jutte elkaar nog ff lekker op, zo van: "die komt er never nooit voorbij".Willem schreeuwde vanaf de wal al fietsend naar verschillende sloepen: "doorhalen, die Cor de Bruin komt eraan, ze gaan jullie inhalen". De roeiers in de CdB 2 hadden het zwaar. Raymond schatte de afstand nog op een kilometer of twee maar voor de roeiers leek het veel verder. Eindelijk hoorde ze in de verte de speaker bij de finish. Daar kwam de CdB 2 om de hoek. Nog ff alles geven voor die laatste paar honderd meter. Helemaal leeg en kapot over de finish. Vlak na de laatste haal, wordt via de aanwezige meetapparatuur aan boord al snel duidelijk dat we een behoorlijke tijd hebben neergezet. Ergens klinkt al een bemoedigende ‘boven de 100 watt’. Dat zou een goede prestatie zijn! Uiteindelijk blijkt dat we met zo’n 103 watt in de top tien zijn geĆ«indigd en diverse sterke teams (soms ver) achter ons hebben gelaten. Gaf toch wel spanning voor de uitslag vanmiddag. Even uitblazen en dan rustig verder roeien naar de kraan. Vele handen maken licht werk, sloep op de trailer, dekzeil erover, op naar de feesttent. Gezellig bijkletsen met andere roeiers(sters) met een drankje. De spanning nam nu toch wel toe, welke prijs hebben we? Eerst de dames, nog ff wachten dus. 1e in de 2e klasse, een chocolade Paashaas met medaille.
Dan het kuikenklassement, drie Rotterdamse teams als 1,2 en 3.
1e - Anthony van Hoboken
2e - Cor de Bruin II
3e - Evert Deddes
Na het Rotturdam, Rotturdam en we gaan naar de Coolsingel, handjes schudden en naar huis. Kan je mee thuis komen een Paashaas met medaille en een beker.

FOTO'S VECHTEN OP DE VECHT