STORTEMELKRACE
17 MAART 2012

Na bijna 4 maanden zonder wedstrijden de eerste krachtmeting van de Cor de Bruin met 8 roeiers en de Cor de Bruin II met 6 roeiers. Toevallig ook nog samen in één start, 2 minuten achter de Anthony van Hoboken.
In de Cor de Bruin II, Willem als stuurman en de roeiers: JP, Frans, Ad, Roos, Andre en Hamid.
In de Cor de Bruin, Raymond als stuurman en de roeiers: Martijn, Wim (van Brielle), Coen, Dick, Gabriel, Hugo, Erique en Mario. Jammer genoeg kan Rik er niet bij zijn door een blessure. De Stortemelkrace telt niet mee voor het kampioenschap, maar is een mooie test aan het begin van het seizoen.
Werken de wintertrainingen in ons voordeel?
Hoe roeit de Cor de Bruin II met 6 roeiers?
Hoe doen de nieuwelingen het?
Willem, Raymon, Gabriel en Mario zijn al vroeg vanaf de 1e Eemhaven vertrokken met de 2 sloepen naar het mooie stadje Veere. Rond kwart voor tien komt het transport aan bij de jachthaven, de kraan staat al klaar en er zijn al een aantal roeiers aanwezig om een handje te helpen. Sloepen afmeren en trailers wegzetten, tijd voor een bakkie met een Zeeuwse Bolus. Na een paar bakken koffie of thee begint de wedstrijd spanning toch wel te komen. Ja is lastig om een vergelijking te maken tussen de sloepen, maar een onderlinge race is altijd leuk. Is een trainingswedstrijd en de echte wedstrijden voor het klassement komen nog. Zo vaak zal het niet gebeuren dat we tegen elkaar mogen starten. En het maakt niet uit in welke sloep je zit. Je wilt altijd winnen van die andere. Beetje onderlinge competitie is ook niks mis mee!
Na het Palaver voor de stuurlieden, naar de sloepen. Vanuit de jachthaven een kleine 10 minuten warm roeien, naar de start voor Veere. Een start met de twee mooiste sloepen uit het deelnemersveld en op de achtergrond Veere met het startschip "de Stortemelk" moet toch wel een mooi plaatje opleveren.
Om 16 minuten over één werden we door de burgemeester van Veere weggeschoten.

Was ff een wat rommelige start en daar maakte Willem handig gebruik van door een lichte voorsprong te nemen. Maar Raymond kwam sterk terug en voor de eerste boei bij de Schutteplaat, lag de Cor de Bruin voorop. Een kleine ondiepte tussen de Schutte- en Mosselplaat leverde geen problemen op. Willem bleef zo dicht mogelijk achter de Cor de Bruin zitten, om zo optimaal mogelijk te profiteren van de slipstream. Raymond bleef scherp opletten, dat de slag lang, gelijk en effectief bleef. Hou contact riepen de roeiers tegen Willem, we willen Raymond blijven horen. Een paar keer spoorde Willem zijn mannen en Roos aan om er naast en voorbij te komen, maar dat werd mooi opgevangen door Raymond en zijn mannen.
We pakken ze wel op het laatste stuk naar de finish zei Willem. Wij zijn beter getraind en meer ervaren dan zijn we in het voordeel. Na een half uurtje gingen we al sloepen inhalen en toen kreeg iedereen zo iets van die Willem komt er echt niet voorbij. Na ongeveer 50 minuten roeien liet de Cor de Bruin II een klein gaatje vallen en konden we net 2 andere sloepen inhalen zodat die er tussen kwamen en had de Cor de Bruin II geen voordeel meer van de slipstream. Raymon liet zijn mannen ff wat aanzetten om nog wat verder uit te lopen op de Cor de Bruin II. Om boven hun te eindigen moesten we minimaal 30 seconden eerder finishen. Willem dacht nog wat tijd terug te winnen door de laatste bocht voor het rechte stuk naar de finish, nog ff snel een sloep in te halen en zo de bocht heel scherp te varen. Maar dat ging maar net goed er kon geen vinger meer tussen het roer van de Cor de Bruin II en de kop van die andere sloep.

De laatste krachten worden er door beide teams nog uitgeperst, maar de afstand wordt niet kleiner. De tijd van de Cor de Bruin, 1 uur 15 minuten en 25 seconden en exact 30 seconden later de Cor de Bruin II. Zijn al die trainingen van de winter toch niet voor niks geweest.
De Cor de Bruin II liet zich terug slepen maar de echte bikkels roeien gewoon terug. Dan komt altijd het saaie gedeelte, wachten tot je aan de beurt bent om te kranen en de sloep weer op de trailer staat. Mooi alles weer klaar voor de terug reis, dus tijd voor een koppie erwtensoep, gebakken vis of patat.
Iedereen was toch wel benieuwd naar de uitslag welke van de 2 is het hoogst geïndigd. Eindelijk is het zover: Cor de Bruin II is 6e en de Cor de Bruin is 5e met een verschil van 0.26 Watt. Nou dat wordt nog een moeilijke selectie voor de eerste echte wedstrijd 31 maart, vechten op de Vecht.

FOTO'S STORTEMELKRACE