LEMMER
5 MEI 2012

Lemmer een race met hindernissen. In de week voor de race nog ff flink puzzelen met roeiers door wensen of omstandigheden maar het is gelukt. Zaterdagochtend om 7.45 uur vertrokken naar Lemmer. Onderweg donkere wolken maar hoe verder naar het Noorden hoe beter het weer. Na twee en een half uren rijden, de sloep in het water, de trailer op de parkeerplaats. Gezellig een gratis bakkie doen, wat een service! Even tijd maken voor een groepsfoto, want het thuisfront moest weten dat we in de zon zaten.
Onze start is gelijk met de Orkaan, een geduchte tegenstander. Na het startschot probeerden we gelijk aan te sluiten. We hoopte met de tegenwind, op de "Groote Brekken" achter die grote sloep uit de wind te kunnen blijven maar dat lukte niet. Dan maar onze eigen tactiek vasthouden: langzaam starten en krachten beter verdelen over de gehele wedstrijd. Al snel werden we door onze sterkste tegenstander in het Kuikenklassement, de Anthony van Hoboken, ingehaald. Wat gingen die gasten hard. Ook daar probeerden we in de slipstream mee te gaan maar dat hielden we niet lang vol. Niet forceren en eigen tempo roeien. We waren intussen door deze actie wel weer wat ingelopen op de Orkaan. We naderde nu een grote rode sloep: "De Razende Snol". Dat gaf ons moed om door te gaan. Nu kwam ook de Twirre sterk opzetten, ongemerkt werd het tempo iets verhoogd daardoor konden we de Twirre nog een heel eind voorblijven. Bij het keerpunt werd het even moeilijk want een langzame sloep versperde voor ons beide de doorgang. Doordat we dichter bij zaten moesten we de buitenbocht nemen. De Twirre die dicht tegen ons roer aan zat profiteerde daar van door in het gat te duiken.

Geheel vlekkeloos verliep het niet, hier en daar werd wat geroepen, maar alle partijen namen het sportief op. Een beetje spanning mag wel en zolang er geen schade valt of de riemen tegen elkaar kletteren, kan je met zo'n actie de wedstrijd niet verliezen. Na het keerpunt ging het weer voor de wind en hadden we alle ruimte. De Twirre liep nu langzaam op ons uit maar De Razende Snol kregen we weer in het vizier en langzaam kropen we dichterbij. We haalden nog snel enkele langzame sloepen in, dat was gunstig want we draaiden zo de Langesloot in. Waar het een stuk smaller is met een smalle passage bij de ophaalbrug. Met 1 boord de riemen lopen, door de brug heen. We hoorden nog enkele aanmoedigings kreten van Raymond, op de wal. Hij fiestste zo snel mogelijk naar het volgende ontmoetingspunt. Direct na de brug gingen we bakboord uit om een sloep te passeren. Hierna begon het gevecht met De Razende Snol. De wind kwam nu iets schuin van voren. Eerst nog even uit de wind er vlak achter toen er gedeeltelijk naast om zo ook uit wind blijven. De roeiers in De Razende Snol verhoogde ook het tempo want die wilde niet dat we er voorbij kwamen maar uit eindelijk gaven ze het op. Wij blij want de volgende bocht naderde en dan kan je de binnenbocht roeien. Raymond stond al klaar voor wat actie foto's. Scherpe bocht naar stuurboord en wind weer recht op de kop. Hier haalden we nog enkele sloepen in maar ook wij werden ingehaald. De Brandaris van Terschelling ook zo'n snelle sloep, de ruige boys in de sloep trokken hun sloep in rap tempo aan ons voorbij.
Via het Brandermeer de Haringsloot in. Nog een klein stukje door de Rijnsloot waarna we de Groote Brekken weer op roeide richting de finish. Voor de wind kwam er een aardig tempo in maar je kon aan de koppies zien dat het een lange wedstrijd was want ze keken niet zo fris meer. Willem moedigde ze nu extra aan en moest ze regelmatig op hun techniek wijzen. We zagen De Razende Snol steeds verder achterop raken en wisten nu dat ze niet meer terug zouden komen. Voor iedere sloep geldt een ander voor- of nadeel met veel wind of golven. Gelukkig zijn wij golven gewend door onze vele trainingen op de Nieuwe Maas. We naderde de finish, nog twee bochten en dan zien we de finish. Later hoorden we dat onze grootste concurrent, de Anthony van Hoboken hier even de weg kwijt was ( nieuwe stuurman voor de Costa Cruises) en hierdoor enkele minuten verspeelde. Jammer dat scheelde een hoge klassering in de top, dat was ze vast gelukt. Wij schroefde nu het tempo op want we dachten het is niet zover meer maar de afstand was toch te groot en de kracht was er uit. Verstandig roeide we een iets langzamer tempo maar met zo lang mogelijke slag tot aan de finish. Kapot kwamen we over de finish, even bijkomen waarna we een plekje langs de kant opzochten. Willem snel van boord om de trailer te halen. Nu dat liep als een speer, we waren snel aan de beurt. Sloep op de trailer,zeil erover, klaar. Tijd voor een versnapering dat hadden we wel verdiend. Gelukkig konden we buiten in het zonnetje zitten. Was wel weer ff wachten op de prijsuitreiking maar dat was het waard. Wij werden naar voren geroepen voor een mooie beker. De 1e prijs in de tweede klasse. Onze vrienden in de Twirre zoals verwacht de 1e prijs in de hoofdklasse en de roeiers van het STC de 1e prijs voor leerlingen. Het was voor ons weer een geslaagde wedstrijd met goed roeiweer en een 1e prijs. Daar konden we mee thuis komen.

FOTO'S LEMMER