KAAGRACE
9 JUNI 2012

De route van zowel de vrouwen als de mannen was ingekort dit jaar, geen verkeerde beslissing omdat de herenteams anders nog hadden staan kranen rond de tijd dat het Nederlands elftal ging aftrappen!
In de top van het algemeen klassement waren er bij de herenteams veel afzeggers, maar qua Kuikensloepen deden er maar liefst negen herenteams mee op deze druilerige middag.
Vooral voor de Rotterdamse teams die in de top drie van het Kuikenklassement aan het stuivertje wisselen zijn, is deze wedstrijd een perfecte graadmeter. Jaar in jaar uit staat er bij de Kaagrace een stevige bries en dat is toch al gauw zes kilometer, de wind recht op de kop. De stuurlieden dachten de selecties compleet te hebben maar is 1 roeier toch niet op komen dagen. Dus nog snel een oplossing verzinnen, want met 7 man roeien met dit weer is niet echt een optie. Er liep nog een ex-STC'er in de rondte, Pieter, maar dat is een BB roeier. Gelukkig kan Erique beide boorden roeien, nog snel ff wisselen en naar de start. Dit kan alleen maar in het sloeproeien gewoon ff roeier van een ander team inzetten en er dan ook 100% voor gaan.
Was lastig starten voor de wind, maar de CdB-2 had een mooie start positie. Het eerste deel van de wedstrijd, een aardige strijd met de Mercator en de Evert Deddes. De Evert Deddes had een geheim wapen ingezet, Marcel Guijt maar dat heeft niks geholpen. Bij de "Kever" roeiden we bij ze weg en hebben we ze niet meer gezien. Het stuk rond de Buurterpolder is weggelaten en dat scheelt ongeveer 3 km. De CdB-1 had een wat chaotische start, maar dat had geen effect op het goede resultaat. Het lukte Raymond toch maar weer om met 4 inleen roeiers er een geoliede machine van te maken. Voor de bocht naar het lange stuk, recht tegen de harde ZW wind in, was het nog een breed veld aan sloepen.

Maar door de wind werden er toch wel flinke gaten in het veld geslagen. Dan zijn tactiek en de lange adem, sleutelwoorden in zo'n wedstrijd. Wat een strijd. Je zag enkele roeiers vertwijfeld naar elkaar kijken: "Waar ben ik aan begonnen". Eerst door enkele sloepen gepasseerd, die we later weer inhaalde, met dank aan Willem. Die bleef in de slipstream hangen van de Zuyderzee. Lekker handig uit het windje blijven. Soms zelfs het tempo drukken om er niet tegenaan te komen. Maar zodra de wind minder werd gingen ze ervan door. Dat wisten we wel, maar we hadden zo aardig wat tijd gewonnen. Onderweg werden de CdB 1 en 2 flink aangemoedigd door Rik en familie, vanaf de volgboot. Het laatste stuk, voor de wind. Nog ff snel wat drinken en een energie drankie of reep, en dan knallen maar. De achtervolgers kwamen niet dichterbij, we liepen zelfs nog iets uit. Willem sweepte ons op om echt alles te geven, ja iedere seconde telt, om de Hoboken te verslaan. Na de finish gelijk door naar de kraan locatie. Hier begon het gereken al met de Hoboken, wie wordt er 1e. Ondertussen was Raymond ook over de finish met de CdB-1 met de inleen roeiers: Cees, Victor, Albertus en Albert.
Het merendeel ging na het kranen naar huis, maar Willem, Raymond en Mario bleven voor het voetballen en de prijs uitreiking. In de rust was dan eindelijk de prijsuitreiking. De CdB-2 als 1e in het Kuikenklassement en 1e in de Heren 2e klasse en 8e Algemeen Klassement. De CdB-1 met een 22e plaats net achter de Evert Deddes maar ruim voor de Mercator een hele goeie prestatie.

FOTO'S KAAGRACE