HARLINGEN-TERSCHELLING
18 MEI 2012

Vrijdag 18 mei was het dan zover. De race waar toch iedereen die iets met sloeproeien heeft naar uitkijkt. De voorbereiding van de HT 2012 bleek op tijd te zijn ingezet. Het team was er klaar voor. De coaching: Willem, de begeleiding met: Mario, Rien, Jan Bijl en de Rpa24, bleek een enorme steun in de rug. De dag voor de wedstrijd zaten we in Harlingen met z'n allen gespannen ontspannen aan tafel, en wisten de 3 debutanten: Martijn, Erique en Gabriel zich mentaal op te trekken aan de ervaren roeiers: JP, Frans, Roos, Ad en Dick. Stuurman Raymond zag alles aan en genoot. De volgende dag vroeg naar de RPA24, afgemeerd in de Nieuwe Willemshaven met onze sloep "Cor de Bruin" langszij. We namen ruim de tijd om alles te controleren. Helaas bleek later in de race toch nog de mof van een van de riemen te schuiven, maar dat heeft de pret niet verminderd. We kozen voor de korte riemen, gezien het verwachte golfveld. De start was vroeg dit keer, de 1e start om 07.30 uur, de CdB startte om 08.25 uur met startnummer 119 tussen de Orkaan uit Harlingen en Pulletje uit Katwijk. Totaal zijn er 130 sloepen gestart en 128 gefinished. De snelste legde de bijna 32,5 km. af in 2 uur en 54 min. De langzaamste in  6 uur en 7 min.
Voor coach Raymond was het ook een tijd geleden dat hij roeiend het Wad over moest, dus hij bereidde de race tot laat in de avond in de puntjes voor. Geen boei of ondiepte die nog een verrassing voor hem kon vormen. Gewapend met verrekijker en geplastificeerde kaarten stond hij dan ook klaar voor de start op de vrijdagochtend. Mocht hij als roeicoach mislukken, dan kan hij, met de verzamelde kennis, altijd nog een carrière bij de Wadlopers Vereniging ambiëren. Maar van een mislukking was allerminst sprake!
De CdB begon met een beheerste en lange slag en al snel kroop onze startgroep van ons vandaan en zagen de roeiers zelf de koplopers van de laatste startgroe aankomen. Gestaag groeide het team in de wedstrijd, het tempo en trok de CdB richting Brandaris. De RPA24 kwam regelmatig support geven en Rick en Mario flitsten en filmden dat het hen een lust was. Ook het "vuile water" in de Blauwe Slenk kon de CdB niet deren. Raymond pikte elk stukje stroom mee, maar hield de koers strak langs de vele boeien. Na een dikke 2 uur roeien wat eten en drinken en doorbikkelen. Dankzij de energiedrankjes van Gabriel en Dick en de granenreepjes van Roos begonnen we aan de laatste 6 km. tegen stroom. Eerst over de Jacobsruggen, met een opgevoerd tempo over ondiep water, zigzaggend door het deelnemersveld, harkten we de CdB naar de leiders. Het boot tegen boot gevecht met de "Arad" begon daar en duurde tot in de haven. Dan een boeienslalom door de Slenk en het laatste stuk - Schuitengat - met 7 km/u stroom tegen op weg naar de haven. Raymond zweepte het team naar het toptempo van de CdB en alle acht bikkels kreunden mee. Ook de 3 debutanten hielden vol en met de Arad in ons kielzog scheerden we de haven binnen en werden de laatste 300 m. afgewerkt. In stijl, na 3 uur en 26 min en 59 seconden, passeerden wij de finish en kropen we verder naar de RPA24, die langszij de betonning op ons lag te wachten. Het uitgeputte team kreeg een warm onthaal en in plaats van direct een plasje inleveren, kregen we een biertje om te herstellen. Nog lang genoten we van het spektakel, van onze eigen goede prestatie (15e tijd, 31e op handicap) en van de warme belangstelling van het vele publiek in West Terschelling. Dankbaar dat wij het waren die voor het HbR roeiteam weer een stukje geschiedenis hebben geschreven.
FOTO'S HT