MAASRACE-ROTTERDAM

8 SEPTEMBER 2007

Dat was me wel weer een dagje! Vrijdag hebben Willem en Danny de boot, RPA 23, ze hadden niet anders meer, in orde gemaakt. Wel ff schrikken dat er haast geen volgboot was!! Nog gauw nieuwe accu's halen en we hadden weer stroom voor de koelkast! Die kan je niet missen, de kaas moet koel liggen.
Zaterdag waren wij op tijd aanwezig: Willem, Danny, Albert en Mario. De brandweer kwam met drie man, maar te laat dus dat liep niet lekker. Door alle drukte in de Eemhaven, van allerlei vertrekkende boten, begon Willem aardig te stresse. Te laat vertrokken we, onderweg begonnen ook alle alarmbellen te rinkelen, wat een boot zeg, maar we waren gelukkig op tijd bij het STC.

RPA 23 ben ik in beeld lekker bezig Frans
Rpa 23
Ben ik in beeld
Goed bezig Frans

Iedereen was ruim op tijd! Bart-Luc had zelfs zijn eigen zadel meegenomen. Wij hebben hem toch geadviseerd gewoon op de doft te gaan zitten!
Niels een oud roeier kwam nog ff gezellig langs om ons succes te wensen en lekker bij te kletsen.
Om kwart voor 12 was het tijd om op te roeien naar de Rijnhaven en daar te wachten op het sein voor alle sloepen om klaar te gaan liggen voor de start.

Niels was er ook start we blijven ze voor
Niels was here
klaar voor de start
blijf ze voor

Even voor 13.00 uur was het zover. We lagen in een mooie positie naast de STC sloepen. We gingen even gelijk op na de start maar al gauw bleek dat de toppers ons voor bleven. Lang lagen we als vierde, achter de Evert Deddes, Azorean High en Caatje van Warmond. Maar de Mercator ging ons voorbij en even later De Vecht ook. Willem nam een gokje door bij de Steenplaat tussen de bakken door te gaan en zo in wat rustiger water en uit de stroom te roeien. Gelukkig lag er geen bak in de weg, dus dat pakte goed uit. Op de brug over het Zuiddiepje, stonden de ouders van Danny ons nog flink aan te moedigen.

Bij de keerboei konden we goed zien dat onze volgers die we lang op een aardig afstand hadden kunnen houden ons nu wat dichter naderden. Willem zocht nu zoveel mogelijk de wal op om uit de vloedstroom te blijven. Dit had effect want de achtervolgers kwamen niet dichterbij. Alleen een snelle vierpersoons Gig kwam ons rap voorbij! Jongens gewoon eigen tempo blijven roeien en laat je niet gek maken.
 
Nu zagen we ook dat onze achtervolgers waaronder de Loodsen niet meer dichterbij kwamen, maar dat we ze zelfs weer iets uitliepen. We waren in het voordeel: golven, stroom tegen en het roeien onder deze moeilijke omstandigheden dat zijn we wel gewend.
 
In de Oude Haven liepen we de Gig weer in, nu bleek dat dit type boot niet goed stuurde. Uit de Leuvehaven komende waren we de Gig dicht genaderd en in de hoge golven aan de Wester- en Parkkade toen ze volledig uit koers lagen gingen we er als een raket voorbij. Dat was een heerlijk gevoel. Het gaf ons de inspiratie om er nog een schepje boven op te doen. Wat later uit de uitslag wel bleek.
 
Als zesde binnen, eerste in ons klassement en derde in het algemeen klassement.
 
Prachtig jongens. Daar kunnen we op terugkijken.

De terugreis, naar de Eemhaven verliep vlekkeloos. Door de vele hulp was alles snel opgeruimd.