Harlingen-Terschelling
18 Mei 2007

Maandag en dinsdag druk in de weer geweest om het transport naar Harlingen in orde te maken. Maandag heel de ochtend zijn Willem, Mario, Peter en Albert bezig geweest om de bak Z-10 in de Werkhaven tussen de andere bakken uit te halen en de rest weer een beetje netjes neer te leggen. Om half 12 met de bak terug in de Eemhaven. Nog een uurtje puzzelen om de steunbalken voor de sloepen er weer op te krijgen. Nu hadden we nog extra hulp erbij van Jan Bijl en Adri. Door Willem en Hans, van de Eemhaven werden er nog wat steuntjes weggeslepen of verplaatst zodat de balken goed zeevast lagen. Even snel een bakkie en een boterham genuttigd en dan de sloepen erop zetten. Cor en Danny hadden ochtend dienst gehad en kwamen ook helpen. Totaal nemen we 8 sloepen mee, maar Willem had een tekening gemaakt hoe ze moesten komen dus dat vlotte lekker snel. Adri had voor een lading auto banden gezorgd, waar de sloepen op konden staan en voor wat bescherming aan de zijkant. Er kwamen 4 sloepen van de STC op en daar waren ook een aantal begeleiders bij, die goed meehielpen de sloepen neer te zetten en te zeevasten. Nadat de bak geladen was, deze ff achterop het ponton neergelegd. Toen was het tijd om de Rpa28 af te bunkeren met gasolie en water. Kijken of er genoeg smeerolie, vet en schoonmaak middel aan boord waren. Een briefje gemaakt met wat nog nodig was zodat we dat morgen konden halen. Om een uur of 4 had iedereen het wel gehad en was het tijd om naar huis te gaan, morgen nog een dag.

Dinsdag ochtend heeft Willem eerst boodschappen gedaan en Mario de Regatta lekker gesopt. Nog ff een laatste check gedaan of alles ok was in de machinekamer en de platen gesopt, zodat er genoeg slaapplaatsen zijn. 's Middags komt Cor er nog bij en wordt de Rpa28 achter de Z-10 gekoppeld. De verlichting op de bak controleren, alles in orde, klaar voor vertrek. Woensdag ochtend om kwart voor 7 aan boord is er afgesproken.

Woensdag begint met een heleboel regen, maar iedereen is op tijd. Cor, Willem, Danny, jan Bijl en Mario. Rustig de Eemhaven uit en op de rivier de koppeldraden nog ff aangedraaid. Tijd voor een lekker ontbijtje, want het wordt een lange dag.

Nog beetje stroom mee op de Lek, zijn om een uur of 10 bij de Beatrix sluizen, kwartiertje wachten om te schutten. Mooi tijd om een bakkie te doen met wat lekkers erbij. Ja Cor had weer een lekkere taart meegenomen, nou dat ging er wel in. Op het Amsterdam Rijnkanaal de sloep aan de binnenkant schoon en droog gemaakt. had Willem alle tijd om nog wat beschadigingen bij te tippen. Moesten nog opschieten met de soep en de lunch voor dat we bij de Oranje sluizen waren. Konden de bak er nog voor houden op het Markermeer, maar moesten wel wat langzamer varen. Tijd om Danny klaverjassen te leren. Ja is toch wel wat moeilijker als dat het er uitziet. Maar met wat goeie adviezen van Willem en soms de helpende hand van Cor is het toch aardig gelukt
 
Werk het wel weer bij hoor
Toch aardig wat tijd verloren doordat we niet volaan door konden draaien met de bak ervoor. Schutten bij Enkhuizen en dan de bak slepen. Willem was al voor de sluis begonnen aan het avondeten en nadat de bak erachter hing konden we gelijk aan tafel. Het smaakte voortreffelijk, had die Willem goed gedaan.Ja er stonden nog lekkere golfjes op het IJselmeer. Af en toe was de hele bak niet meer te zien, maar de sloepen stonden goed vast dus daar kon niks mee gebeuren.
 
Ja ze staan er nog op
Na het eten tijd om een potje te pokeren. Danny had een pokerset meegenomen en ging het die ouwe knarren wel ff leren. Na een paar potjes proberen ging iedereen het toch wel door krijgen. Mario zette zijn pokerface op en blufte aardig wat bij elkaar. De eerste die er uit lag was Willem, kon die mooi een fototje maken van die gokkers. Jan kon ook niet tegen al dat geweld op en moest er ook aan geloven. Maar ja Danny had dat bluffen aardig door en ging er toch met de hele pot vandoor. Ondertussen waren we bijna bij Kornwerderzand en was het tijd om de bak er weer voor te koppelen. Voordat we geschut waren zou het wel een uur of half tien zijn. We besloten om door de sluis heen te gaan liggen en de volgende dag om 9 uur verder te gaan naar Harlingen. Nog mooi tijd om een potje te klaverjassen. Willem en Jan waren maat, nou wat een kaart kregen die twee leek wel of de kaarten door Yomanda met alle geluk ingestraald waren. Ja echt een gouden koppel die twee. Wat Cor en Mario ook probeerden niks lukte.
Donderdag ochtend was Jan al bij de eerste zonnestralen wakker en liep een beetje over dek te wandelen en besloot ook de andere maar wakker te maken. Hadden eerst op het gemak willen douche en ontbijten maar zagen toen al een flink aantal jachten richting Harlingen gaan. Dus maar gelijk los gegooid en naar Harlingen gevaren, kijken of we nog een goeie plek konden vinden. Ja was nog een mooi plaatsje over aan het ponton waar de kraan 's middags zou komen. Was een heerlijke dag lekker glad zeetje en een lekker zonnetje, de vooruitzichten voor morgen waren een stuk minder, bewolkt en een ZW-wind kracht 4-5 en 's middags oplopend naar 6. De kraan zou rond half twee arriveren, dus nog ff tijd voor een verfrissende douche. De HT keurings commissie kwam ook nog langs om de sloepen te controlen, maar alles was in orde. Om een uur of 12 begonnen met de sloepen los te maken, zodat ze er snel afkonden. We kregen genoeg hulp van de jongens van STC die achter ons lagen met de prinses Christina. De kraan was precies op tijd. Willem ging ff een praatje maken met de kraan machinist en wat spiegeltjes en kraaltjes brengen, zodat de Regatta er als eerste af ging. Hadden we mooi tijd om de sloep veilig bij onze Amsterdamse vrienden af te meren. Jan en Mario moesten nog flink doorlopen om op tijd weer aan boord te zijn voor alle sloepen gelost waren. Om 3 uur waren alle sloepen eraf, dus snel naar Terschelling om de bak weg te brengen en gelijk water te laden. Ja is toch wel een flink stuk varen naar Terschelling. Je zag Danny denken:" zo moet ik dat hele eind roeien morgen". Was voor Danny en Bart-Luc de 1e keer HT. Met de losse boot terug naar Harlingen. Onderweg toverde Willem een flinke pan macaroni op tafel, nou die ging schoon leeg. In Harlingen de sloep oppikken en een plaatsje gevonden naast een Urker vissersschip. Nu was het toch wel ff tijd om de benen te strekken en een wandeling door Harlingen te maken. De coach bleef goed opletten dat Mario of Danny niet ergens naar binnenglipte voor een biertje. Maar de roeiers waren sterk en dus ging iedereen naar boord. Mario en Cor wilden nog wel eens proberen of Willem en Jan nog zoveel geluk hadden. Nou daar was niks aan verandert, tegen zoveel geluk valt niet te kaarten. Dus maar vroeg gaan slapen om morgen goed uitgerust te zijn voor de wedstrijd.

Was ff wat ander weer vrijdag ochtend, bewolkt en een flink windje. Eerst melden bij de organisatie en het volgnummer voor de volgboot halen. Nog wat boodschappen halen voor de terug reis. De eerste roeiers en supporters kwamen om een uur of 10 aan boord. Onze start was om 12.25 uur. Tijd genoeg om alle spullen in de Regatta te zetten en eventueel een kussentje of handdoek op het doft vast te maken. Danny en Bart-Luc waren toch wel wat gespannen voor hun 1e HT. De andere roeiers hebben de HT vaker geroeid en voor Mario was het de 10e HT. Om kwart voor 12 zat iedereen in de sloep. Nog ff checken of alles goed stond, de goeie riem. Kijken of iedereen droge spullen bij zich had voor na de wedstrijd, want dan is het nog altijd ff wachten voor de volgboot de haven binnen mag.

Wij startten om 12.25 uur samen met o.a de: Lootsman, Mercator, Orkaan en Evert Deddes. Onze start positie was, 1e aan de walkant. Door de dwarse wind moesten de boegroeiers alle moeite doen de Regatta recht te houden. De haven uit de Pollendam door, ja stond een lekker windje, de bakboord roeiers kregen gelijk een lading buiswater over zich heen. Het tempo zat er lekker in en de Regatta liep lekker. In de Blauwe Slenk stonden aardige golfjes, maar de Regatta ging als een speer en we pakten aardig wat sloepen hier. Door de Vlietstroom naar het Schuitengat. Het eerste stuk van het Schuitengat stond niet veel water, er was zelfs een stuk bij waar de sloepen elkaar niet mochten passeren.

Dat leverde wel een paar boze blikken van andere sloepen op. Maar door goed antciperen en sturen van de Stuurman, hadden we zo min mogelijk oponthoud. De laatste kilometers naar de haven van Terschelling hebben we nog diverse sloepen gepakt. De laatste kilometer waren we nog in een heftige strijd met de Twirre die ons net op de finish lijn klopte. Onze tijd was 3:01:29. Iedereen was behoorlijk stuk en het was ff een tijdje rustig in de sloep. Ja Danny en Bart-Luc hadden het goed gedaan met hun 1e HT, maar deze wedstrijd is toch wel ff wat anders dan de andere wedstrijden. Rustig doordrijven en af een toe een klappie dan komen we zo bij de bak en is het wachten op de volgboot. De supporters op de volgboot waren vol lof, mooie wedstrijd en een goeie prestatie. Na een koud biertje en wat te eten, knapten de meeste al weer aardig op. Terwijl de roeiers zich gingen douchen en omkleden, waren Willem, Cor en Jan druk in de weer de sloepen weer te laden voor de terug reis morgen. Om een uur of half 9 was iedereen gedouced, omgekleed en party time. Ja is altijd een heel gezellig feest op Terschelling.

Zaterdag ochtend was het toch wel ff moeilijk wakker worden voor sommige, toch een beetje te lang doorgegaan. Ja Willem en Bart-Luc waren niet zo best opgedroogd, iets over zeeziekte, ja hoor zal wel. Naar Harlingen gevaren en de meeste roeiers en oud roeier Jan eraf gezet. Cor, Mario, Danny en Willem voeren mee terug. Nou ja Willem heeft een uurtje of 6 gemist van de terug reis, had wat last van zeeziekte. Danny had een klein dipje maar was daar na een uurtje overheen. Bij Kornwerderzand naar binnen geschut het IJselmeer op. Met zijn 3e de bak er achter gehangen en verder door naar Enkhuizen. Voor Enkhuizen de bak koppelen en toen kwam Willem ook ff aan dek, maar was nog niet helemaal fit. Maar na een frisse douche kwam die toch wel weer aardig bij. Rond een uur of 7 bij Amsterdam de bak ervoor koppelen en door de Oranjesluizen een plekje aan de remming zoeken voor de nacht. Ondertussen had Willem het eten klaar en konden we gelijk aan tafel. Daarna nog een paar potje gekaart. Ja Danny kreeg het al aaardig door. Maar de vermoeidheid sloeg al snel toe. Lekker slapen en morgen al vroeg verder naar Rotterdam.

Om half acht vertrokken, na een lekker ontbijtje, de boot en de Regatta gesopt. Zo, alle zout er weer af. Willem en Danny hebben zelfs de Regatta nog helemaal gepoetst. Onderweg op internet gekeken en toen zagen we dat we 33e waren geworden van de 140, was iedereen wel mee tevreden. Om half 3 in de Eemhaven, boot leegruimen en de spullen in het hok leggen. Om kwart over vier ging iedereen moe, naar huis.
Maandag ochtend de sloepen eraf gehaald, kregen we nog hulp van Patrick. De Z-10 werd door de Rpa11 terug gebracht naar de Werkhaven, waren we lekker vroeg klaar. We konden terug kijken op een goede wedstrijd en een hele gezellige heen en terug reis.

Foto's Harlingen Terschelling