GRACHTENRACE 2007

AMSTERDAM 13 OKTOBER

Vrijdag ochtend om een uur of negen vertrokken uit de 1e Eemhaven met de Rpa28 en 3 sloepen op sleeptouw. De Regatta, Carma en de Ben Vossenaar. Alles ging perfect tot half weg op het Amsterdam Rijnkanaal, toen zag Danny met een scherpe blik dat het roertje van de Carma er af was. Met de nodige behendigheid werd het roer gered zodat ze toch zaterdag konden roeien. Zonder verdere problemen Amsterdam bereikt en nu nog ff de Carma en de Ben Vossenaar het Oosterdok inroeien en dan de Rpa28 en de Regatta afmeren bij de Havendienst Amsterdam.

Vrijdag avond vroeg gaan slapen zodat we goed uitgerust waren voor zaterdag. Mario en Danny om te roeien en Willem en Cor om te fietsen. Na een lekker uitgebreid ontbijtje zaterdag ochtend was het tijd voor de coach om zich te melden en het startnummer te halen. Ondertussen werd aan boord alles in orde gemaakt om de roeiers te ontvangen en de sloep ook nog droog en schoongemaakt.

Rond 11 uur waren alle roeiers aanwezig. Renate een oud roeister was ook meegekomen om ons aan te moedigen. Het was een heerlijke dag zodat iedereen op het achterdek onder het genot van een bakkie en een stuk appeltaart zich rustig kon voorberijden op de wedstrijd of voor de fietstocht dwars door Amsterdam om de sloep zoveel mogelijk te volgen. Om kwart voor 12 was het tijd om naar het Oosterdok te roeien en te wachten op de start. Kon mooi iedereen de voetensteunen goed zetten, nog eventueel van riem wisselen en een beetje warm roeien.

We waren ruim voor de start aanwezig, die was om kwart over 1, samen met de Thussen Uit, Jan van Schaffelaer en 't Pulletje. Mooi nog ff tijd om te plassen en goed te smeren met vaseline.

We gingen goed van start, wel als 4e het Oosterdok uit maar vlak achter elkaar. Een nek aan nek race met 't Pulletje en dat zou de hele wedstrijd duren. Via de IJhaven en stukje Amsterdam Rijnkanaal het Lozingskanaal in. Net voor de ingang naar het Lozingskanaal lukte het om de Thussen Uit voorbij te gaan en weer dicht achter 't Pulletje te komen. Door de Singelgracht, de Amstel en Amstelkanaal rond het Olympisch stadion de Kostverlorenvaart op. Daar kregen we de Lootsman van de Loodsen Rijnmond in het zicht. Die waren 5 minuten voor ons gestart. Voordat we de Hugo de Grootgracht ingingen hebben we die nog ingehaald. Door het goede sturen van de Stuurman gingen we probleemloos door alle bruggetjes en liepen we aardig wat sloepen voorbij. Zonder oponthoud door de Prinsen- Keizers- en Herengracht. Maar bij de Zwanenburgwal ging er een boot van Binnen Beheer Amsterdam dwars voor liggen om een aantal rondvaartboten er langs te laten hierdoor hadden wij en 't Pulletje een oponthoud van minstens 5 minuten. Ook konden er een heleboel sloepen weer aansluiten of dichterbij komen. Iedereen had er flink de ziekte over in hoe ze dit zo konden doen. De laatste krachten werden er uit geperst om toch 't Pulletje nog voorbij te komen maar dat lukte net niet. Met oponthoud erbij hadden we een tijd van 2 uur en 32 minuten. We hebben nog samen met 't Pulletje een protest ingediend bij de organisatie maar dat had geen effect. Is het risico van de wedstijd zeiden ze. Met oponthoud leverde dat ons een 27e plaats op, met het idee dat het in de top 20 had kunnen zijn zonder de vertraging.

Maar onder het genot van een drankje en een hapje in de feesttent kwam de stemming er al snel weer in. Nog ff stukkie terug roeien naar de Rpa28, zodat iedereeen ff lekker kon douche en napraten.

Zondag ochtend zonder dat er gekke dingen zijn gebeurd terug gevaren naar Rotterdam en daar de sloepen netjes afgemeerd en zat de reis er weer op.

FOTO'S AMSTERDAM