HARLINGEN - TERSCHELLING
26 MEI 2017

Maandag en dinsdag de Rpa24 inruimen. Woensdag om 07.00 vertek uit de 1eEemhaven. Is droog weer met een zonnetje, maar toch nog wel met een aardig windje. De 3 sloepen lagen er al snel mooi achter. Tijd voor een ontbijtje en daarna de Rpa 24 eens goed boenen aan de buite- en binnenkant. Voor de Beatrixsluizen bij Vreeswijk, alles Spic en Span. Daarna nog wat onderhoud aan de riemen. De reis gaat voorspoedig, alleen wat last van buiswater in de sloepen. Maar dan is zo'n electrische dompelpomp heel makkelijk. Om 22.00 bij Kornwerderzand, mooi op tijd om gelijk door te varen naar Harlingen. Om 23.45 afgemeerd in de Willemshaven langszij een visserkotter. Donderdag de sloepen wegbrengen naar de verzamelplaats achterin de haven. Inschrijven, de startnummers en nummers voor de volgboot halen.
Komen ook al een paar roeiers alvast voor morgen. Wandelingetje door Harlingen gemaakt en happie gegeten. Bijtijds naar bed, zodat iedereen goed uitgerust is voor morgen.
Route Harlingen - Terschelling
Is weinig wind en al lekker warm. De wind gaat volgens verwachting in de loop van de middag iets toenemen. Vandaag met Raymond als Stuurman en 3 roeiers voor de 1e keer HT, Ed, Pim, Ray. Verder met Frans, Nelleke, Ton, Marco, Gabriel. Mario en Hamid als reserve. Al vroeg komen de andere roeiers 1 voor 1 binnen druppelen. De 1e start is om 12 uur. De CdB-1 start om 13.00, dat is 1 na laatste start. In onze startgroep ook de Grutte Bear, waar we altijd een mooie strijd mee hebben. Tijdens de overtocht Komen we verschillende keren in de buurt van de sloep. De roeiers worden hartstochtelijk aangemoedigd door de meevarende supporters/familie aan boord. Ja er wordt menig mooi plaatje gemaakt, zijn genoeg fotograven aan boord, sommige met wel hele profesionele spullen. Is een pittige oversteek voor de roeiers, aardige golven en door de NO-wind veel buiswater aan SB. Dat levert in de Vlietstroom mooie foto's op, net of de sloep helemaal in een dal verdwijnt om dan weer op de golftop te verschijnen. Het laatste stuk van de overtocht gaan we met de volgboot een andere route. Dat is jammer want het spannendse stuk is altijd het Schuitengat langs het eiland naar de haven toe. Je hebt daar stroom tegen en als je zo dicht mogelijk bij de zandplaat kan varen heb je het voordeel dat je iets uit de volle stroom tegen zit. Hier wordt altijd nog ff wat meer geëisd door de stuurman van de roeiers. Maar dan kom je tussen de havenhoofden en hoor je de mensen juichen. Dat geeft een heerlijk gevoel.
De roeiers, moe en wit van 't zout, worden uit de sloep geholpen en voorzien van een lekker koud drankie. Tijd voor te douchen en sommige moeten de boot terug naar Harlingen nog halen. Nog ff lekker bijkomen, opruimen. Tijd om aan de wal te gaan en happie te eten en feest te vieren.
Zaterdag ochtend om 8 uur, de haven van Terschelling uit, naar Harlingen. Een paar roeiers afzetten en nog wat boodschappen, dan door naar Korwerderzand. Flink druk met zeiljachten, bijna 2 uur geduurd voor we op het IJsselmeer zijn. Net de sluis uit, heee de sloepen zijn los. Is een sleeplijn gebroken. Maar de sloepen al snel te pakken en nieuwe sleeplijn, varen maar. Is flink warm, dekwas slang aan dek, zwembroek aan en schoon schip maken. 's Avonds tot Vreeswijk gevaren en zonddag ochtend naar buiten geschut. Rond 12 uur weer terug in de Eemhaven. Met een 32e plaats heel tevreden en een mooie strijd met de winnaars "de Grutte Bear".
Foto's Harlingen - Terschelling