14th OF MAY MEMORIAL REGATTA ROTTERDAM
14 MEI 2016

14 mei de dag dat in Rotterdam het bombardement wordt herdacht en dat de eerste 14th of May Memorial Regatta Rotterdam wordt geroeid. De Stichting Rotterdam en de Mariniers met zijn roeivereniging Dutch Marines Rowing Challenge wilde er dit jaar een steentje aan bijdrage door het organiseren van een roeiwedstrijd op de Nieuwe Maas.
Roeiers, stuurlieden en bezoekers worden muzikaal verwelkomd door de tamboers en pijpers van het Korps Mariniers. Terwijl burgemeester Aboutaleb zijn toespraak houdt wisselen regen en zon elkaar af. Ideale weersomstandigheden voor deelnemers aan deze wedstrijd.

Totaal doen er 10 sloepen mee aan de race. De Mariniers zijn met 5 sloepen aanwezig, Cor de Bruin 1, Ben Vossenaar, Jan van Riebeeck, Voorbijganger en de Liefde. Het is vroeg verzamelen bij het Mariniersmuseum aan de Wijnhaven naast het bij een ieder wel bekende Witte Huis, uit 1898 en bekend als de eerste wolkenkrabber van Europa. Burgemeester Aboutaleb lost het startschot om 9.20 uur. De Ben Vossenaar van de Rotterdamse Brandweer vertrekt als eerste met 2 minuten daarna de Jan van Riebeeck uit Culemborg. Wij liggen als 3e klaar. Vandaag met stuurman Willem, Marco, Frans, Jan Gert, Nelleke, Rob, Jos, Gabriel en Mario. Enkele supporters schreeuwen nog wat bemoedigende kreten en maken snel nog wat foto's van onze start. Wij zien onze voorgangers in de verte door het Haringvliet roeien. De Jan van Riebeeck is al enkele meters dichterbij de ben Vossenaar gekomen maar de Brandweer geeft het nog niet op. Deze zware sloep komt niet zo snel opgang maar als die loopt weten die roeiers de gang er wel in te houden. Met een scherpe bocht de Leuvehaven uit, door het schroefwater van een rondvaartboot van de Spido, naar het keerpunt net voorbij de Ballentent. Dan zitten we al vlak achter onze voorgangers. Na de oversteek de Ben Vossenaar en de Jan van Riebeeck voorbij. We gaan als een speer, stroom mee, langs de Rotterdam aan de Holland Amerika kade, door de Koningshaven, Feyenoordkade en Zuiddiepje. We lopen steeds verder uit op onze achtervolgers. Bij de jachthaven IJsselmonde ligt het controleschip "Bambi", recht oversteken roepen ze, niet smokkelen. Zo dat wordt bikkelen, stroom en wind tegen. Ook nog ff een pittig buitje over ons heen. Willem blijft zo dicht mogelijk naar de kant, zodat we de minste stroom tegen hebben. Bij de plantage tussen de wal en de steigers door, ja dan komt die plaatselijke kennis goed van pas. Mooi daar is Tropicana, met een mooie zwaai het Boerengat in. Het laatste stuk door het Haringvliet en Oude haven naar de Wijnhaven mag er niet ingehaald worden, maar onze tegenstanders zijn nog lang zo ver niet. Is ff goed opletten met hoogwater dat je je kop niet stoot met passeren van de Oost-, Spanjaards- en Jan Kuitenbrug. Iedereen plat in die boot en riemen lopen. Een heerlijk gevoel om als eerste binnen te komen. Na de wedstrijd is er nog gelegenheid om naar de herdenking bij Zadkine op plein 1940 te gaan, bezoek aan het Mariniers museum en en het dak terras van het Witte Huis. Dan is het zover de prijsuitreiking. Wat we hopen gebeurt onze naam als laatste, de Port of Rotterdam de 1e prijs.
Verslag Willem
Foto's Memorial Regatta Rdam