HARLINGEN - TERSCHELLING
30 MEI 2014

Mooi verslag van Gabriël

Zodra de teleurstelling over de afgelasting van de HT 2013 was verwerkt (binnen een paar uur en een tray bier) is het Port of Rotterdam roeiteam met frisse moed in training gegaan voor de HT 2014. Na de nodige kilometers heen en weer van de Eemhaven naar de Brienenoordbrug was het op vrijdag 30 mei 2014 dan eindelijk zover: de 40e HT!
In de haven van Harlingen lag onze RPA24 volgboot met gelegenheidsbemanning Willem, Willem 2, Rien, Peter, Adrie en Mario in het zonnetje te wachten op de komst van de andere helden van dit verhaal. Om kwart voor elf was de ploeg compleet en zaten Frans, Marco, Rik, Hamid, Nelleke, Ad, Mario en Gabriël braaf te luisteren naar het meesterplan van coach & stuurman Willem. Ondertussen waren ook onze supporters-van-de-dag Frank, Dolf en Andries aan boord gegaan, dus klaar voor de start om stipt 11.25 uur ...
Kort na de vlekkeloos verlopen start ontstond er wat gedoe toen Willem de boeg van de CdB1 wel heel erg strak achter het roer van de Trewes 2 had gemanoeuvreerd. Na een korte evaluatie van het voorval (kompliminten oan de stjoerman of zoiets) konden beide sloepen hun tocht vervolgen, waarna de CdB1 met speels gemak de Trewes 2 achter zich liet.
Het leek er even op dat de CdB1 in één en dezelfde moeite gelijk ook de Grutte Bear zou passeren, maar dat bleek toch wat anders te gaan. Tot halverwege de Blauwe Slenk moesten onze helden behoorlijk hun best doen om een afstand van zo'n anderhalf tot vier meter tot de Grutte Bear te houden, maar bij de 22e of 23e poging ging de CdB1 dan toch voorbij.
Daarna vol tegen de noordenwind in de Vlietstroom op. Het veld werd hier heel breed, maar Willem hield de lokale sloepen goed in de gaten en koerste zoveel mogelijk langs de westkant van de Vlietstroom. Na zo'n drie kwartier beuken tegen de golven leken onze helden geen flauw idee van technisch roeien meer te hebben, maar ondanks de stevige deining wist de CdB1 ook hier nog snelheden van zo'n 12,5 km/u te halen (Ad bedankt voor het bijhouden).
Gelukkig kwam toen het Schuitengat in zicht en daar bleek Willem's tactiek goed gewerkt te hebben: zonder dat onze helden het goed en wel in de gaten hadden gehad (zout water in de ogen = slecht zicht) waren zij op de Vlietstroom al behoorlijk wat sloepen gepasseerd. In plaats van de golven was nu de opkomende ebstroom de grootste tegenstander en dat beviel stukken beter: onze helden hadden direct hun goede oude slag weer te pakken.
Als een speer (met een flink blok beton d'r aan) schoot de CdB1 door het Schuitengat en zo koersten onze helden op de haven van Terschelling aan, opnieuw een slagveld aan sloepen achter zich latend, om daar na 3 uur 35 minuten en een lullige 45 seconden onder het gejuich van een enthousiaste menigte te finishen. Een heel mooie top 20-tijd, goed voor de 36e plek in voorlopig algemeen klassement.
Iedereen die dit mogelijk heeft gemaakt - en Willem in het bijzonder: heel erg hartelijk bedankt!

FOTO'S HT