SLAG OM MAKKUM
16 SEPTEMBER 2006
Woensdag middag zijn Willem, Patrick en Mario bezig geweest om alles in orde te brengen voor de tocht naar Makkum. De volgboot de Rpa28 werd klaar gemaakt voor de reis, watergeladen, afgebunkerd. Patrick had dinsdag voor de training de sloep al schoongemaakt. Willem heeft de boodschappen gedaan voor deze reis, hij is niet niet alleen de schipper maar ook de kok aan boord. Donderdag middag om een uur of 3 zijn we met de Rpa28 uit de 1e Eemhaven vertrokken. Met aan boord Willem, Peter en Mario en de Regatta op sleeptouw. We zijn tot door de Oranje sluizen gevaren en hebben daar overnacht. Vrijdag ochtend om 8 uur vertrokken verder naar Makkum waar we 's middags om 3 uur aankwamen. De organisatie had een mooi plekje voor ons gereserveerd voor de feesttent aan de kade.

vertrek uit Rotterdam met op de achtergrond
de Rotterdam en de Erasmusbrug

De Rpa28 als startschip aan de kade
in Makkum

Vrijdag middag was deze plaats nog niet vrij, er lagen nog een aantal charterschepen, maar die zouden zaterdag ochtend voor 10 uur vertrokken zijn. Dus eerst maar voor walspanning gezorgd, zodat we niet te veel herrie maakten voor de mensen aan de haven. Daarna een rondje gelopen door Makkum. Wat geveltjes gekeken en daar krijg je toch wel een beetje dorst van. Na een kleine tussenstop op een terrasje naar boord gegaan.

mooie plaatjes van Makkum

Willem ging aan de slag met potten en pannen en toverde na een tijdje een heerlijke macaroni schotel op tafel. Nou dat ging er wel in. Na de afwas was het tijd om de 28 een beetje te versieren met vlaggen en lichtjes. Het resultaat mocht er best zijn zag er heel mooi uit. Om elf uur had iedereen het wel een beetje gehad en was het tijd om te gaan slapen. De volgende ochtend om 10 uur kwamen de eerste roeiers al aan, we waren net bezig met de Rpa28 te verhalen naar de kade, dat kwam dus goed uit. Het beloofde een warme dag te worden, het eerste stuk van de wedstrijd voor de wind, daarna een beetje tegenwind. De eerste start was om kwart over 12. De Regatta starte gelijk met de Vecht. Dat was een aardig gevecht, de eerste helft lag de vecht nog een stuk voor maar de tweede helft zijn we ze voorbij gegaan. Door goed sturen van de stuur hadden we iedere keer goed voordeel bij de keerpunten in het parcours. Dit was voor ons de eerste keer in Makkum dus wisten we eigenlijk niet wat voor plaats we nu hadden behaald met onze tijd. De uitslag was toch wel ff een bittere pil, 30e plaats. Dat had niemand verwacht zo laag.
Willem, Albert en Mario bleven aan boord en de rest ging op zijn gemak weer naar huis. Nadat alles aan boord was opgeruimd zijn we nog ff na gaan praten in cafe Romano. Maar niet te lang want om 7uur zondag ochtend gingen we weer terug naar Rotterdam en dat is altijd nog 13 uur varen.
De eerste uren was het nog behoorlijk mistig maar voorbij Enkhuizen knapte het zicht goed op. 's Avonds om 8 uur lagen we vast in de 1e Eemhaven, alles was voorspoedig verlopen.

uitslag Makkum

foto's Makkum