HARLINGEN-TERSCHELLING
26 MEI 2006
Maandag en Dinsdag zijn Cor, Roelf, Willem, Patrick en Mario druk bezig geweest het transport klaar te maken. Er gingen deze reis 8 sloepen mee. Daarvoor hebben we de bak Z-10 en deze kan dan voor de RPA-28 gekoppeld worden. De weersverwachtingen waren niet erg opbeurend. Woensdag ochtend vroeg zijn we uit de 1e Eemhaven vertrokken, ja en er stond nu al een flink windje. In de loop van de ochtend begon het steeds harder te waaien. Dat wordt slepen op het Marker- en IJsselmeer. Vlak voor Amsterdam een heftig hagelbuitje als voorbode.
Op het Markermeer stond een lekker windje, tijdens buien ZW 6 á 7. Op het IJsselmeer kwam de wind dwars in en dat was ff een paar uurtjes schommelen. Bij Kornwerderzand de bak ervoor koppelen en naar buiten schutten. Vrijdag ochtend om half 9 verder door naar Harlingen. Om 14 uur was de kraan er en konden de sloepen gelost worden. Dit ging in een rap tempo. Even onze sloep veilig weggelegd bij onze Amsterdamse vrienden en toen de bak alvast naar Terschelling brengen. Kon Willem de stuurman voor morgen alvast ff de route bestuderen. Het was best aardig weer geworden, beetje zon en niet veel wind meer. Dat zag er goed uit voor morgen.
Vrijdag ochtend vroeg op, Willem en Cor moesten al vroeg melden bij de organisatie,voor het startnummer van de sloep en het nummer van de volgboot. Mario begon alvast met de sloep droogmaken, zwemvesten, isolatiedekens, anker en radarreflector in de sloep leggen.
Roelf was druk bezig met koffie en thee maken voor de andere roeiers die nu ook arriveerden, iedereen was op tijd. Ook de trouwe vaste supporters kwamen aan boord.
Aardig wat hagel voor eind mei Waait lekker
Ondertussen waren Cor en Willem weer terug aan boord. Willem nam nog ff de route door, Cor was druk in de weer met de bagage van verschillende ploegen, die hadden gevraagd of wij die met de RPA28 mee konden nemen naar Terschelling, zo goed mogelijk weg te stouwen. Om 11 uur was het tijd om in te schepen in de sloep, iedereen had de nodige voorbereidingen getroffen. Lekker gesmeerd met vaseline en naar het toilet geweest, droge kleding waterdicht ingepakt om mee te nemen in de sloep. Want we moesten na de finish nog een tijdje wachten tot de volgboot binnen was. De volgboten moesten mee tot aan het begin van het Schuitengat en daarna pas naar het eiland, dit ivm de vele sloepen die vorig jaar bij het schuitengat gestrand zijn. Voor Patrick van der Linde, deze wedstrijd de BB boegroeier, was dit zijn eerste HT. Om 11.25 uur was onze start samen met: Bachus, Rijp, 't Oude Dok, Trewes 2, De Zeevaert, Zeeleeuw 2, Gebr. van Amerongen, Orkaan en Snurk. We gingen rustig van start, maar na een half uur gingen we de sloepen die gelijk met ons gestart waren en iets uitgelopen waren langzaam inhalen. Na een uur werden we door de latere winnaars Twirre voorbijgelopen, maar we wisten toch nog een tijdje aan te klampen, en dit was een flinke opsteker voor ons. Je voelde gelijk dat de Regatta lekker ging lopen en iedereen ging ervoor. Twirre 2 werd ook gepakt nog een stuk voor het schuitengat.
Al heel snel voor ons gevoel kwamen we bij het schuitengat, dit gaat een zeer snelle tijd worden voelde iedereen. Er waren al maatregelen genomen om ervoor te zorgen dat we toch door het schuitengat konden, maar veel water was er niet en dat voelde je goed aan de sloep. Het was een opeen hoping van sloepen bij de inloop van het schuitengat, maar met een beetje nemen en geven kwam iedereen er zonder al te veel schade doorheen. In het schuitengat liepen we ook nog de Orkaan voorbij, uit onze startgroep. Dit ging niet helemaal zonder slag of stoot. We ontvingen nog flessenpost van de Orkaan. Maar dit is naderhand toch nog bijgelegd. De laatste reserves werden er uitgeperst, je kon de mensen al horen juichen. Het lukte de Orkaan niet meer ons voorbij te komen.
Met een eindtijd van 2:51:54 was iedereen heel te vreden, de snelste oversteek tot nu toe van de Regatta.
Zo even lekker bijkomen en intussen was de Rpa28 ook in de haven aangekomen, zodat iedereen zich lekker kon douche en omkleden.
De uitslag is pas op zaterdag bekend, dus dat is nog ff afwachten. Maar iedereen had er toch wel een goed gevoel over.
's Avonds gezellig buurten bij Twirre, die waren met een leuk scheepje aanwezig op Terschelling. Daarna nog even de wal op voor verder te feesten, maar na middernacht ging er bij de meeste toch langzaam het licht uit, en was het tijd naar boord te gaan en te slapen.
Zaterdag ochtend om half 9 vertrokken uit terschelling naar Harlingen en daar de roeiers die met de auto waren gekomen afgezet. Zaterdag avond waren we in Utrecht en hebben daar overnacht. Om een uur of half 11 belde Eddie van de Twirre, dat hun de HT hadden gewonnen en dat wij 27e geworden waren, we feliciteerden Eddie met hun overwinning, en zo te horen waren ze dat al uitbundig aan het vieren.
Dit was toch wel een domper, 27e. We hadden toch wel verwacht in de top 20 te eindigen.
Zondag middag om half 1 waren we in de 1e Eemhaven, spullen opruimen en naar huis.
FOTO'S HT