GRACHTENRACE 2006
AMSTERDAM 14 OKTOBER
Donderdag zijn Cor, Patrick en Willem in de weer geweest om de Rpa28 en de Regatta klaar te maken voor de reis naar Amsterdam.
Vrijdag de 13e om 9 uur vertrokken uit de Eemhaven. Cor, Willem, beide Peters en Mario voeren mee als bemanning. Dit keer hadden we 3 sloepen bij ons, de Regatta, Carma en Ben Vossenaar. Na de lunch, op het Amsterdam-Rijnkanaal nog een paar potjes gekaart. Maar dit bleek voor het koppel Cor en Willem een geluksdag te zijn, vrijdag de 13e. Wat een kaart kregen die. Mario en Peter hadden niks in te brengen. De reis verliep voorspoedig, geen vreemde dingen gebeurd ondanks dat het vrijdag de 13e was. De Carma en Ben Vossenaar, naar het Oosterdok roeien en dan afmeren bij de Amsterdamse Havendienst. Nadat de Rpa28 en de Regatta goed afgemeerd waren en de walspanning aangesloten was, ging Willem aan de slag met potten en pannen in het kombuis om voor een heerlijke macaroni schotel te zorgen. Na het eten en de afwas nog even een rondje gelopen langs een paar grachten in de binnenstad. Cor en Willem wilden nog wel een potje kaarten aan boord, maar nu was het afgelopen met de mooie kaart die ze kregen. Mario en Peter haalde revanche voor 's middags. Zo kon iedereen met een goed gevoel gaan slapen om morgen goed uitgerust te zijn voor te roeien, sturen of mee te fietsen.
Na een goed ontbijt was het tijd om in te gaan schrijven en de sloep in orde te maken voor de wedstrijd. Onze starttijd was 13.10 uur en de eerste roeiers kwamen om een uur of 10. Cor en Peter gingen inschrijven en het startnummer halen. Mario en andere Peter maakten de sloep in orde, droogmaken en drinken voor de roeiers er in zetten. Willem ging alles klaar maken om de roeiers en de andere gasten te ontvangen. Om half 12 was iedereen aanwezig en omgekleed en er klaar voor, tijd om naar het Oosterdok te roeien en op de start te wachten.
We startte gelijk met de Doxa en Haarlemmerhout. In 3e positie kwamen we het Oosterdok uit, maar al snel gingen we de Haarlemmerhout voorbij.
Voor de rest was er weinig oponthoud en kwamen we weinig sloepen tegen, pas bij het Olympisch stadion werd het wat drukker en werden wij voorbij geroeid door de Twirre. Onderweg werden we door Cor en Willem flink aangemoedigd, die flink door moesten fietsen om bij te blijven.
 
Bij het opdraaien naar de Prinsengracht ging het een beetje mis. We waren net de Nederlandse Scheldeloodsen (nr 117) voorbij gelopen en moesten gelijk stuurboord uit de Prinsengracht op maar de stuurman van de scheldeloodsen dacht schijnbaar dat hij rechtdoor moest. Maar door koelbloedig en goed sturen van onze Stuur gingen we toch als eerste het tunneltje in en bleven we ze mooi voor. Het leverde wel een paar mooie plaatjes voor de fotograven op en spektakel voor de toeschouwers. Voor de rest viel het mee. De meeste rondvaartboten bleven netjes wachten tot de sloepen gepasseerd waren. Een waaghals op een waterfiets had toch wel veel lef om het net te proberen, maar misschien had die wel een kunstgebit en dan is het makkkelijker om er wat nieuwe tanden in te zetten.
De rest van de wedstrijd verliep gladjes.
Met een eindtijd van: 2:32:19 was iedereen heel tevreden.
 
Na de prijsuitreiking zijn we nog even de binnenstad van Amsterdam ingegaan, wat gewandeld en een biertje gehaald bij de Old Sailor. Maar iedereen was toch wel flink moe na de geleverde inspanning van het roeien of het fietsen. Dus gingen we naar boord en namen daar nog een slaapmutsje en gingen lekker slapen. Zondag ochtend eerst nog de Carma en Ben Vossenaar uit het Oosterdok gehaald, en naar Rotterdam gevaren. Om een uur of 3 waren we in de 1e Eemhaven en nadat alle sloepen en de Rpa28 goed waren afgemeerd en alles opgeruimd was. Ging iedereen moe maar voldaan naar huis.
FOTO'S GRACHTENRACE